Eigen kompas werkt
Eigen kompas werkt is een loopbaan/ontwikkel traject dat ik voor GGD Hart voor Brabant heb ontwikkeld en begeleid voor een groep boventallige medewerkers.
Het leuke aan dit blog is dat ik de ervaringen deel van een van de boventallige uit de groep. Zij schrijft zo mooi en krachtig hoe het haar is vergaan afgelopen maanden en hoe het is om boventallig te zijn in een organisatie waar je al zo lang met hart en ziel hebt gewerkt. Wellicht herkenbaar voor vele anderen.
Lees hier het verhaal van Ellen Anzion.
Het leven als boventallige
En toen was het ineens 1 april….. De datum waarop ik als adviseur jeugd boventallig werd. Een heel raar gevoel na zoveel jaren met veel plezier bij de GGD te hebben gewerkt. Het betekent je werk overdragen en dus loslaten, veel minder contact met je vertrouwde en fijne collega’s, maar aan de andere kant ook ruimte om na te denken over hoe het verder zou kunnen gaan.
Het heeft bij mij enige tijd gekost om het in te laten dalen en er op een constructieve manier mee aan de slag te gaan. En dat lukt me ook nu nog niet altijd, maar gelukkig meestal wel.
Wat daarbij zeker geholpen heeft is het Van Werk naar Werk traject dat de GGD ons daarbij aanbiedt. Dat traject bestaat uit twee onderdelen: groepsgewijze themabijeenkomsten en individuele begeleiding door een coach.
De eerste 6 groepsgewijze themabijeenkomsten vormden een mooi geheel. Het was een zoektocht, een reis die je min of meer samen maakt, om voor jezelf helder te krijgen waar je staat, wat je in huis hebt aan kwaliteiten, vaardigheden en ervaringen, maar vooral ook wat je zou willen. De laatste van deze 6 bijeenkomsten hebben we aan elkaar ons plan voor de toekomst gepresenteerd. Het was mooi om te zien dat ieder dat op eigen wijze deed en dat het iedereen ook gelukt was om een plan te maken.
De themabijeenkomsten hierna zijn wat minder frequent en meer concreet toegespitst op het daadwerkelijk vinden van een nieuwe baan. Dus: hoe stel je een CV op, hoe werkt dat met Linked-in, oefenen van sollicatiegesprekken e.d.
Ik vind het prettig om dit samen met de hele groep boventalligen te doen, de ene keer met een traan of met woede, de andere keer met een lach. Maar in ieder geval met ons allen gedeeld: gedeelde smart is halve smart en gedeelde vreugd is dubbele vreugd tenslotte! Tussendoor weten we elkaar ook goed te vinden als dat nodig is. We hebben in gezamenlijkheid ook met regelmaat contact met het Georganiseerd Overleg (met de vakbonden) en dat is in dit traject ook heel waardevol. De informatie vanuit de vakbonden is voor ons allen heel relevant.
Zoals gezegd is er behalve dit groepsgebeuren ook individuele begeleiding door een coach, waarbij je meer aandacht kunt richten op wat het met jòu doet en op je persoonlijke ontwikkeling. Voor mij een heel waardevolle aanvulling op de themabijeenkomsten, vooral omdat het toch meer met me heeft gedaan dan ik aanvankelijk had ingeschat.
Hoewel ik nog niet ben waar ik wil zijn, en het me zeker niet in de koude kleren is gaan zitten, kan ik toch al wel zeggen dat het hele traject me een aantal waardevolle zaken heeft opgeleverd. Wat dat dan zoal is?
- Bewust stil staan bij en nadenken over wat ik verder wil in mijn loopbaan.
- Ervaring opdoen met solliciteren; dat is toch wel erg veranderd sinds ik voor het laatst heb gesolliciteerd J, maar dus ook omgaan met afgewezen worden……
- Mezelf open stellen voor feedback, leren van de situatie.
- Plannen voor een opleiding tot leefstijlcoach.
- Eindelijk ook een aantal dingen in gang gezet die ik altijd al wilde doen: een cursus teken- en schilderen, een stilte wandelweekend op de Wadden, een cursus NLP bij de Volksuniverstiteit en wie weet wat ik nog meer ga doen!
- Meer rust; eindelijk even niet hollen van het een naar het ander en maar doorjakkeren om alles tijdig af te krijgen en dat is ook weleens even prettig!
Met dank natuurlijk aan de trainers (Brigitte van Beek en Armanda van Bree), coach (Armanda) en mijn lotgenoten!
Ellen Anzion