22
SEP
2017

Loopbaancoaching en Yoga

by :
comment : Off

Loopbaancoaching en Yoga, uhm wat heeft dat met elkaar te maken?

“Armanda kunnen we ook aandacht besteden aan yoga tijdens ons loopbaantraject? Ik merk dat ik behoefte heb aan het vinden van een nieuwe balans in mezelf. Ik maak zoveel veranderingen door in korte tijd, mijn lichaam kan mijn gedachten niet altijd volgen en andersom.”

Met deze vraag wordt al snel duidelijk wat yoga en loopbaancoaching met elkaar hebben te maken. En dit is niet de eerste keer dat ik deze vraag krijg. Ons lichaam is verbonden aan onze gedachten. Vaak hebben we dat niet eens in de gaten. De gedachten die we hebben, gedurende de hele dag, beïnvloeden wat we doen en hoe we ons gedragen. Dus als er iets gebeurt in je leven zoals het verliezen van je werk of een afwijzing voor een nieuwe functie, dan zullen de gedachten over deze situatie bepalen hoe je je hierover voelt. Deze gedachten kunnen positief of negatief zijn en dus ook soortgelijke gevoelens oproepen in je lichaam.
Je herkent vast wel de gedachten: “Ik ben afgewezen voor een functie, zie je wel, ik ben niet goed genoeg voor deze baan, anderen zijn beter.” Als je dit denkt, kan het bijna niet missen dat je een onprettig gevoel in je lichaam krijgt. En dat is nu precies wat we met onze negatieve gedachten doen. Hierdoor zet je de energie in je lichaam vast en krijg je pijn in je rug of schouder terwijl je daar eerder nooit last van had.
Tijd voor yoga. Tijd om eens stil te staan bij je leven, bij wat je nu eigenlijk met jezelf aan het doen bent. Tijd voor ontspanning en het loslaten van de spanning in je lichaam en daarmee ook de negatieven gedachten die je hebt over situaties en/of over jezelf. Ik noem het werken aan de fundering van je huis. Als deze sterk en gezond is, kun je er alles op bouwen.

Op deze manier kan yoga je weer inzicht geven in en helpen om de balans in jezelf weer terug te vinden. Door contact te maken met je lichaam, je gevoel en inzicht te krijgen in hoe je met jezelf omgaat. Vooral tijden van grote veranderingen dwingen ons te gaan kijken naar dit interne proces. En dat is zeker niet altijd leuk, maar oh zo leerzaam en nodig om te groeien als mens. En ja dan kan naast praten een beetje Yoga soms wonderen voor je doen. Dus laten we inderdaad wat yoga doen tijdens ons loopbaantraject, dankjewel Monica dat je deze suggestie hebt gegeven.