31
JUL
2015

Wat doe jij met je negatieve gedachten?

by :
comment : Off

De gedachtenstroom komt vaak op gang door iets wat er gebeurt in je omgeving (trigger). Over deze gebeurtenis heb je bepaalde gedachten en die gedachten zorgen voor een bepaald gevoel.

Ik zal een voorbeeld geven:

Je wordt afgewezen voor een sollicitatie, waarvan je dacht dat dat de baan voor je zou zijn. De gedachten die je erbij krijgt: Zie je nou wel ik ben niet goed genoeg voor deze baan, ik word nooit meer ergens aangenomen, ik ben niet goed genoeg.. En na deze gedachten voel je je? Niet fijn, minderwaardig, niets waard etc.…

Wat kun je hier aan doen?
Deze gedachtenstroom komt op gang, gebeurt vrijwel automatisch en heb je vaak niet helemaal onder controle: een gedachtenpatroon. Maar zo gauw als je in de gaten hebt dat je dit zelf veroorzaakt kun je er iets aan veranderen.

 

 stop_negatieve_feature-862x673Onderstaande stappen helpen je om los te komen van je gedachten patroon en te zorgen voor positieve gevoelens:
1. Zo gauw je in de gaten krijgt dat je de negatieve gedachten hebt, stop dan met denken en zie dat deze gedachten niet waar zijn.
2. Kijk naar wat er wel is en ben daar dankbaar voor, schrijf het op of spreek het voor jezelf uit.
3. Benoem een aantal, voor jou successen, die je recentelijk hebt gehad en denk daar aan terug.
4. Hoe voel je je nu?

Blijf dit proces herhalen iedere keer als je negatieve gevoelens ervaart en/of negatieve gedachten hebt over jezelf. Je zult zien dat het gaat veranderen en dat je steeds meer grip krijgt op je eigen gevoel en je eigen gedachten. Dan ben jij steeds meer de baas over jouw gedachten i.p.v. de gedachten baas zijn over jou.