03
JUN
2014

Yin Yoga van oordeel en verzet naar nieuwsgierigheid en acceptatie.

by :
comment : Off

De hele dag luisteren, zitten, korte pauzes en weinig bewegen. Was dit mijn heerlijke week yoga die ik had gepland? Daar is iets mis gegaan, dacht ik. Na dag twee, die hetzelfde verliep als dag een, begreep ik dat dit het concept was waar ik voor gekozen had: leren, studeren, klassikaal, huiswerk maken en gewoon kei hard aan de slag om mijn verdieping op gebied van yin yoga te kunnen maken, met als resultaat een afgeronde Yin Yoga Teacher Training.

Dat was even een tegenvaller, niks nie relaxen, lekker yoga doen. Maar eerst omgaan met mijn eigen weerstand en daarna kei hard aan de slag, 8 dagen lang.

En op dit soort momenten, als het niet is wat ik had verwacht, dan mag ik een beroep doen op mijn flexibiliteit, doorzettingsvermogen en creativiteit. Hoe ga ik hiermee om? En hoe kan ik het leuk houden voor mezelf? Het is immers mijn keuze om deze opleiding te doen?

En dat is nu net waar Yin Yoga omgaat: jezelf tegen komen in een situatie die a-relaxed is en daar dan mee om leren gaan.

Tijdens Yin Yoga zit je gedurende een langere tijd, +/- 4 minuten, in een rare oncomfortabele houding. En dan duren 4 minuten erg lang kan ik je zeggen.

Het doel van Yin Yoga is om het bindweefsel in ons lichaam te stimuleren in organen en meridianen, waardoor de energie weer gaat stromen. Naarmate we ouder worden wordt ons lichaam van Yang steeds meer Yin en dat zorgt ervoor dat het lichaam steeds stijver wordt. Een goed recept tegen ouder worden en hier flexibel onder blijven is dus om yin yoga te doen.

En mentaal helpt het je om beter te leren omgaan met stressvolle situaties. Volgens een chinees gezegde: “Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are.”

Wil je nog meer lezen over yin yoga:  Yin Yoga!